OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Enbärsgravad norsk laks Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava laksen själv är lätt och blir riktigt gott. Dessutom får du tid att umgås med gästerna eftersom du gravar den i förväg.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Stöt enbären fint i mortel. Plocka timjan och hacka rosmarinen fint. 
  • Blanda alla ingredienser förutom laksen.
  • Skölj laksen i kallt vatten. Torka. 
  • Gnid sedan kryddblandningen över laksen och låt stå i rumstemperatur tills blandningen börjat smälta.
  • Ställ laksen kallt. Gärna i kylskåp minst ett dygn.