OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Ingefärsgravad lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Det fina med att grava lax själv är att det blir mycket godare än att köpa färdiggravad. Dessutom kan du förbereda den dagen innan så att du kan umgås med gästerna.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj laxen i kallt vatten och torka därefter den väl. 
  • Skär bort laxens synliga fett och hinnor. Dra sedan bort ryggbenen med tång eller pincett.
  • Blanda ihop kryddorna. 
  • Skala och riv den färska ingefäran fint, hacka myntan. Blanda ner i kryddblandningen.
  • Gnid in kryddblandningen i laxen och låt stå kvar ute i rumstemperatur tills kryddblandningen börjar smälta.
  • Låt laxen ligga kylskåpskallt minst ett dygn.