OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Citrusgravad lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava lax själv är lätt och det blir tusen gånger godare än att köpa färdig. Prova citrusgravad lax.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj laxen i kallt vatten. Torka.
  • Skär bort fett, hinnor och dra bort ryggbenen med tång alt. pincett.
  • Tvätta citrusfrukterna och riv det yttersta skalet fint.
  • Hacka grönpeppar.
  • Blanda det rivna skalet med salt, socker och grönpeppar.
  • Gnid in laxen med kryddblandningen. 
  • Avsluta med att pressa saften ur citrusfrukterna och slå den över laxen.
  • Låt laxen vila i rumstemperatur minst en timme innan den ställs i kylskåpet, minst ett dygn.