OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Laxbullar med fikon- och svartvinbärskaramelliserade svartrötter Fotograf: Ingvar Eriksson

Köttbullarna är självklara på julbordet. Eller? Prova laxbullar med karamelliserade svartrötter.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

LAXBULLAR:

  • Skär laxen i bitar.
  • Koka potatisen. 
  • Blanda 0,5 dl ströbröd med matlagningsgrädden och låt svälla ca 10 minuter.
  • Lägg lax, den kokta potatisen, ägg, ströbrödsblandningen samt salt och peppar i en matberedare.
  • Kör till en fin färs och låt den stå minst 15 minuter i kylen. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Forma små bollar av färsen med vattensköljda händer och rulla dem i ströbröd.
  • Stek laxbullarna gyllenbruna i smör.

 
KARAMELLISERADE SVARTRÖTTER:

  • Skär fikonen i klyftor och koka dem i svartvinbärsgelén tills såsen har fått en sirapsliknande konsistens.
  • Lägg svartrötterna i vatten en stund innan de skalas och delas i fyra lika stora bitar.
  • Pressa citronerna och häll saften i en skål.
  • Lägg de skalade, delade svartrötterna i citronsaften för att bevara dem fräscha.
  • Koka upp vatten i en kastrull med lite salt.
  • Koka svartrötterna tills de är mjuka men med en liten hård kärna kvar i mitten i ca 10 minuter.
  • Lägg sedan rötterna i kallt vatten. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Hetta upp en stekpanna och smält smöret. Lägg i svartrötterna.
  • Häll över fikon- och svartvinbärssirapen och rör om försiktigt. Svartrötterna får då en karamelliserad färg av sirapen.
  • Servera laxbullarna med de karamelliserade svartrötterna.