OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Helstekt lax i folie Fotograf: Ingvar Eriksson

En hel lax ska ha blanka ögon och dofta hav. Då är fisken fin.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär ca 8 djupa snitt på varje sida på laxen.
  • Skiva citronerna, krossa vitlöken och skär loss kvistarna från timjan i krukan. Gnid in laxen med detta tillsammans med olivoljan. 
  • Rulla sedan in laxen i folie och baka i ugnen på 200° i ca 30 min.
  • Hacka krabbköttet och rör ner det och dillen i det rumstempererade smöret.
  • Smaka av med saften från lite citron och salt.
  • Tvätta potatisarna och lägg i en långpanna, häll på lite olja och krydda med salt och peppar. 
  • Rosta potatisarna i ugnen tillsammans med fisken, det tar ungefär samma tid.
  • Hacka rödlök och tärna fetaosten i bitar. 
  • När potatisen är klar vänd i fetaosten, oliverna, ruccolan och rödlöken. 
  • Servera med en klick krabbsmör.