OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm Fotograf: Alf Börjesson

Bjud över några vänner på lax med tapenade, ratatouille och parmesankräm. Det blir garanterat en trevlig kväll.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Börja med ratatouillen.
  • Finhacka den ena schalottenlöken, grovhacka de två andra.
  • Fräs finhackad schalottenlök, tomater och tomatpuré i olja i 2—3 minuter.
  • Sänk värmen och låt såsen småputtra i minst 30 minuter, gärna längre.
  • Rör i grönsakerna de sista minuterna, de ska vara spröda när de serveras och behöver inte koka länge.
  • Koka in crème fraîche till parmesankrämen tills det återstår ca 1 dl.
  • Rör i riven parmesan så den smälter i crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär laxfilén i fyra jämna bitar, strö över salt och stek dem gyllenenbruna i olja, ca 2 minuter på varje sida.
  • Fördela ratatouillen på varma tallrikar med en laxfilé på toppen.
  • Lägg ett litet ”ägg” av tapenade på varje laxbit och lägg på en liten skiva parmesan.
  • Droppa den fylliga såsen runt om.
  • Tips! Skinnsidan av laxfilén är mörk. Det är mest delikat om detta mörka skärs bort före tillagning.