OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Laxpaté med grönkål Fotograf: Jenny Grimsgård

Det är lite pyssel att få till en bra laxpaté till julbordet. Men resultatet är supergott och vi lovar att den blir uppskattad.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • När man gör den här patén ska alla ingredienserna vara rumstempererade för att undvika att patén skär sig.
  • Börja med att låta grönkålen rinna av ordentligt och grovhacka den.
  • Ta bort skinn och ben från laxen, skär laxen i mindre kuber.
  • Kör laxkuberna i matberedaren, tillsätt grönkål och vetemjöl och mixa samman. Dra ner mixern på låg effekt, pressa i ca 2 msk citronsaft, salta och peppra.
  • Tillsätt äggen, ett i taget, och häll ner grädden. Mixa så allt blandas väl.
  • Smöra och bröa en avlång sockerkaksform, gärna i teflon.
  • Häll ner fisksmeten och jämna till ytan.
  • Täck med folie, ställ i en ugnsfast form och fyll upp med vatten så det täcker hälften av formen.
  • Baka i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.
  • Låt patén svalna av helt innan servering.

Blanda ingredienserna till såsen i en liten skål och låt stå kallt tills den ska serveras.

  • Servera på en bädd av blandade salladsblad med såsen till.