OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Wokad Norsk Hälleflundra Fotograf: Jim Hensley

Hälleflundran kan bli 3 meter lång och väga runt 300 kg. Den är uppskattad världen över och tillagas på många sätt. Prova den här smakrika wokade hälleflundran.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Blanda till saltlagen.
  • Skär fisken i bitar om ca 30 gram.
  • Lägg hälleflundrebitarna i saltlagen i 10 minuter.
  • Skölj av dem och torka med hushållspapper.
  • Gör en marinad på finhackad chilifrukt och koriander, blanda ihop med olja, sojasås och sesamfrön.
  • Lägg hälleflundran i en marinaden. Låt det dra i 2–3 timmar.
  • Häll av marinaden. Fisken är nu klar för tillagning.
  • Strimla lök, selleri , spenat, morot och rättika. 
  • Ställ woken på värmen och låt den bli ordentligt varm. Häll i lite olja och tillsätt fisken. Det kan stänka lite eftersom fisken är fuktig. Woka i ca 2 minuter.
  • Tillsätt lök och selleri. Woka i ytterligare ca 30 sekunder och tillsätt resten av grönsakerna. Woka snabbt i 1–2 minuter.
  • Häll i fiskbuljong. Koka upp och red ev. av med lite maisena.
  • Smaka av såsen med sojasås och ev. lite salt. Strö över hackad persilja.

Servera med kokt jasminris, sojasås och sweet chili-sås.