OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Stekt skrei med rödvinssås Fotograf: Roland Persson

En fin bit skrei och en god rödvinssås, mer behövs inte för att njuta lite extra. Använd digitaltermometer om du känner dig osäker. Vid 50-55°C är fisken klar.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Skrapa skreiskinnet rent från fjäll och skär skreien i fina portionsbitar. Salta och peppra skreibitarna och låt dem ligga medan såsen tillagas.

Rödvinssås:

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Bryt vitlöken i klyftor och skär löken  i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
  • Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. 
  • Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
  • Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
  • Bryn skreibitarna i en stekpanna med skinnsidan nedåt i olja och smör.
  • Lägg skreien på bakplåtspapper på en plåt med skinnsidan uppåt och efterstek mitt i ugnen (180°C) tills den är precis genomstekt, ca 6 minuter.
  • Rensa svampen och stek den i smör. Salta och peppra.

Servera fisken med såsen, stekt svamp och råstekt potatis.