OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Smörstekt skrei med pumpapuré Fotograf: Joel Wåreus

Det här är lite pyssel i köket innan det blir klart. Men det är absolut värt besväret. Du och dina middagsgäster blir rikligt belönade.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Salta och peppra de fina skreibitarna med skinnet på. 
  • Halstra dem i en stekpanna med olja ca 3 minuter på varje sida så att de får fin färg. 
  • Lägg i ca 1/3 av smöret mot slutet och ös smöret över fisken med en sked. 
  • Stoppa in hela pannan i ugnen på 100°C och stek i ugnen i 7-8 min eller om du använder digitaltermometer, tills innertemperaturen är 50-55°C. 
  • Skala pumpan och kärna ur. Skär i sockerbitsstora tärningar, lägg tärningarna i en kastrull, slå över vinet och koka mjuka under lock, cirka 10 min.
  • Mixa de mjuka tärningarna till en slät pumpakräm.
  • Tillsätt resten av smöret och den finrivna färska ingefäran. Rör om och smaka av med salt och peppar. 
  • Finhacka schalottenlök och lägg den tillsammans med rapsolja och vinäger i en kastrull. Koka löken mjuk och smaka av vinägretten med salt och peppar.
  • Vänd ner en halv strimlad chilifrukt i vinägretten.
  • Garnera med vattenkrasse.