OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Sotad Skrei® med ljummen sallad Fotograf: Joel Wåreus

Har du aldrig sotat fisk förut, måste du prova. Det är inte så svårt som det kanske låter och du får en ny härlig smakupplevelse.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Koka potatisen. 
  • Koka äggen.
  • Dela fisken i portionsbitar.
  • Rimma gärna Skreien innan du sotar den. Det snabba alternativet är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 min. Om du rimmar Skrei så får den längre hållbarhet, fastare kött och jämnare sälta rakt igenom. Alternativet som tar ett dygn: Gör en 3%-ig lag, alltså 1 liter vatten och 0,3 dl salt. Lagen ska täcka fisken. Smaksätt med t ex ett lagerblad, 1/2 krm dillfrö och 1/2 krm spiskummin. Låt Skreien ligga i lagen minst 24 timmar. Sedan har du en riktigt fin bit som du kan tillaga. 
  • När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota i gjutjärnspanna eller teflonpanna, först med skinnsidan neråt, sedan på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt Skreibitarna vara kvar i pannan ca 5 min, så blir fisken klar.
  • Plocka gemsallad och vänd den i rapsolja med lite salt och lite citronsaft. Lägg ut det på fatet.
  • Pressa potatisen över salladen. Dela de kokta äggen grovt och fördela dem över salladen.
  • Klicka ut smetana. Riv pepparrot över och lägg på Skreien.
  • Smält smör och lägg i räkor. Riv lite citronskal över och pressa i saften. Häll det över fiskbitarna.
  • Garnera med dillvippor.