OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Norsk hälleflundra med sparris och hollandaisesås Fotograf: Tom Haga

Gillar du fisk och kan laga hemgjord hollandaisesås gör du garanterat succé. Norsk hälleflundra med hollandaisesås och nykokt svensk sparris en försommardag, bättre blir det inte.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär hälleflundrafilén i portionsbitar och lägg dem i saltlaken i 10 minuter.
  • Torka av dem med hushållspapper och krydda med nymalen peppar.

Såsen:

  • Blanda vinäger och peppar och koka tills nästan all vinäger har förångats.
  • Tillsätt vatten och rör ihop blandningen med äggulorna.
  • Vispa äggblandningen i vattenbad tills äggulorna tjocknar och får volym.
  • Tillsätt skirat smör i omgångar.
  • Om såsen blir för tjock kan den skära sig. Tillsätt då lite ljummet vatten.
  • Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Tillsätt gärna lite färska örter.

Tillagning:

  • Koka upp vatten, lägg i fiskbitarna, sänk värmen och låt fisken sjuda precis under kokpunkten i 8–12 minuter.
  • Häll lite vatten och smör i botten på en gryta och koka upp. Lägg i sparrisen och koka tills den fortfarande har lite tuggmotstånd.

Tips:

Servera med kokt potatis och persilja. Salladskål, spetskål och morötter passar också till denna rätt.