OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Lutfisk på norskt sätt Fotograf: Lauritzen og Westh

Lutfisk på norskt vis är lite annorlunda och mycket gott. Istället för senapssås serveras den med knaperstekt bacon och ärtpuré. Allt enligt norsk tradition.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Lutfisk avger mycket vätska och därför är det inte nödvändigt att koka den i vatten. Ett råd är således att koka lutfisken utan vatten i ugnspanna.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg fisken i en ugnspanna eller värmetåligt fat med skinnsidan ner. Strö salt över lutfisken och täck med lock eller ugnsfolie.
  • Låt fisken stå i ugnen i cirka 40 minuter. (För mindre än 3 kg lutfisk tar det mindre tid.)
  • Lutfisken blir extra fast om den saltas några timmar före tillagning och sedan sköljs i kallt vatten. Vid själva tillagningen behövs då inget salt.
  • Skär baconet i små tärningar och knaperstek dem i en stekpanna. 
  • Mixa de kokta ärtorna till en puré. Tillsätt smör och smaksätt med salt.