OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Kumminkryddat knäckebröd med brynt vispat smör Fotograf: Ingvar Eriksson

Det här kumminkryddade knäckebrödet med brynt vispat smör är riktigt läckert till skaldjur och fisk.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

7 kakor
Ca 30 min (starta förberedelserna 3 timmar innan)
 
Fördeg

  • Rör ut honung och jäst i den ljumma mjölken, tillsätt mjölet (2 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl). 
  • Låt stå i 2 timmar. 

Deg

  • Sätt ugnen på ca 220 grader.
  • Blanda salt, kummin (måtta efter egen smak), 5 dl rågmjöl och 1 dl vetemjöl med fördegen.
  • Baka ut degen till runda bollar, som kavlas till tunna kakor.
  • Jäs kakorna på plåt i ca 20 minuter.
  • Nagga och grädda först 5 min.
  • Sänk sedan värmen till 180 grader och grädda ytterligare i 8 minuter. 

Brynt vispat smör

  • Smält smöret i en kastrull under omrörning tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nöt och karamell.
  • Kyl smöret tills det hårdnar, men utan att bli stelt.
  • Vispa sedan upp smöret mjuk.
  • Servera till knäckebrödet.