OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Mirinmarinerad lax Fotograf: David Back

Ett recept skapat av Frida Ronge som till vardags jobbar som Head chef på Restaurang Vrå i Göteborg. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering.

Stycka laxen i 4 delar (125 g per bit). Blanda mirin, soja och sesamolja i en bunke. Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull och doppa laxbitarna i vattnet i 6 sekunder. Ta upp laxbitarna med en hålslev och lägg i soja- och mirinmarinaden. Låt detta stå i kylskåpet i 24 timmar och se till att laxbitarna ligger täckta i marinaden.

Hyvla rättikan i tunna band med hjälp av en skalare och strimla därefter banden till tunna stavar. Spola rättikan i 3-5 min under kallt vatten och placera sedan den vattentäckta rättikan i kylskåpet i någon timme så att den blir ordentligt krispig.

Skala och skär gurkan i 4 delar utan kärnhuset och skär den i brunoise (ca 0,5 cm stora bitar). Finstrimla salladslöken.

Marinera laxromen i en del av din såjasås/ponzu i ca 1 timme.

Efter ett dygn tar man upp laxen ur marinaden och skär den i 0,5 cm tjocka skivor mot laxens lameller (mönstret i köttet). Häll av vattnet från rättikan och placera på ett fat med gurkan, laxkivorna, den marinerade romen, rostade sesamfrön, salladslöken och örterna som garnityr.

Den sojasås/ponzu som är kvar är fantastisk god att doppa laxen i precis innan man äter. Och servera gärna även ris till den som är hungrig.

Så här gör du ponzun:

Blanda soja och citron. Skala och grovhacka vitlök och ingefära, lägg det i sojasåsen. Strimla chilin och låt allt marineras i ca 1 timme. Sojan kan förberedas flera dagar innan och är fantastiskt god att använda till andra rätter och tillfällen.