OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Grillad skrei med grönärtspuré, myntaolja och mandelskum Fotograf:

Grillad skrei är gott på tallriken, och tillsammans med grönärtspuré, myntaolja och mandelskum blir det en norsk matfest!

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Sätt ugnen på 110°C.
  • Rimma fisken enligt dessa anvisningar.
  • Hetta upp en grillpanna i gjutjärn och smörj med lite rapsolja.
  • Vänd fisken i lite grädde på en tallrik och grilla på hög värme runt om.
  • Baka fisken färdig i ugnen till 40°C i innetemperatur.
  • Rosta mandlarna i en kastrull, ta bort 1 dl av dem och finhacka till garnering. Slå på mjölken och låt sjuda.
  • Koka upp saltat vatten, blanchera ärtorna, sila av vatten och mixa med smör. Smaka av med salt och citron.
  • Plocka myntan, men spar de små bladen till garnering.
  • Hetta upp oljan till ca 70°C och mixa slät med myntan, låt hänga i en sil med ett kaffefilter tills oljan droppat igenom.
  • Fördela den ljumna purén på tallrikarna, lägg på fisken, skumma såsen och toppa med rostad mandel och plockad mynta.