OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Skrei i kronärtskockelag med svarta oliver Fotograf: Janne Peters

Skrei är norsk torsk när den är som bäst. Bjud hem några goda vänner och laga skrei i kronärtskockelag med svarta oliver. Supergott!

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Skölj skreifiléerna (à ca 300 g) och torka dem torra.

  • Rulla in filéerna osaltade en och en först i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Viktigt: Rullarna måste vara hårt rullade så att de inte faller isär när de skärs upp.

  • Koka i 15–20 minuter i vattenbad, 75–80°C. Skreien ska fortfarande vara glansig inuti.

  • Rensa kronärtskockorna, dvs. ta av de yttre bladen, skär av bladspetsarna och skala bort stjälken till botten. Dela i fyra delar, ta bort det luddiga i mitten. Skala potatisarna och dela dem i fyra delar på längden. 

  • Häll 2 msk olivolja i en uppvärmd gryta. Lägg i kronärtskockorna och potatisarna, salta och peppra lätt. Tillsätt den skivade vitlöken och häll över det vita vinet. Låt vitvinet koka in och tillsätt hönsbuljongen. Koka grönsakerna ”al dente”.

  • Smaka av kronärtskockspadet med svarta oliver, mejramblad, citronsaft, salt och peppar. 

  • Lägg upp kronärtskockorna på fyra förvärmda, djupa tallrikar. Skär skreirullarna på hälften med en vass, tunn kniv och ta bort folien. Placera dem på grönsakerna, toppa med svarta oliver och krydda med havssalt. Garnera med rostade pinjenötter.