OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Melkers sjömanstorsk Fotograf: Magnus Jacobsson

När Melker Andersson var uppe i Barents Hav var han med om att fiska och rensa 4,5 ton torsk i Skarsvåg, världens nordligaste fiskeby. Efter det hårda slitet lagade han den här sjömanstorsken till allihop.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Sätt ugnen på 200 grader.
 
Sjömanspotatis

  • Skala löken och skiva potatisen tunt.

  • Bryn löken i smöret.

  • Koka upp vatten och öl med buljongtärning, krydda med salt, lagerblad och svartpeppar.

  • Varva lök och potatisen i en ugnsform, häll över ölbuljongen. Baka i ugn i ca 45 minuter.

 
Rimmad torsk

  • Rimma fiskfiléerna i saltlagen i 15 minuter.

  • Torka fiskfiléerna, krydda med vitpeppar och slå över lite rapsolja.

  • Ugnsbaka fisken när det är 10 minuter kvar av potatisen.

Servera torsken med sjömanspotatisen och hackad persilja.
 
Hoppas det smakar.
Melker Andersson