OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Ädelostbakad norsk lax med sherrysås och bönsallad Fotograf: Eva Hildén Smith

Fram med grillen och bjud hem vännerna på en riktigt god lax med ädelost och sherrysås. Momenten är ganska enkla, men du behöver lite framförhållning.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Fisken

  • Mixa bröd, ädelost, persilja, peppar samt smör till en slät massa.

  • Bred ut massan på ett bakplåtspapper, lägg i frysen till det stelnat.

  • Skär de frusna smörflaken i mindre bitar.

  • Skär laxen i 4 portionsbitar.

  • Grilla laxen och när du vänt dem så lägg på flaken ovanpå laxen och grilla färdigt. 

Sås

  • Reducera sherryn och grönsaksbuljongen till hälften.

  • Tillsätt créme fraîche och finhackad dill, låt svalna.

Såsen skall serveras kall. Tillsätt gärna lite socker om du använder torr sherry.

Sallad

  • Förväll bönorna, blanda sedan med rostade pumpakärnor.

  • Häll på lite dressing.

Servera laxen med kokt färskpotatis.