OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Ugnsbakad hel skreisida med toscanska smaker Fotograf: Joel Wåreus

Ska du laga skrei till flera, blir det enklast att göra det i ugnen. Använd gärna en digitaltermometer som du sätter i fiskens tjockaste del. När temperaturen når 45-55°C är fisken klar.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Pensla lite olivolja på plåten och salta, lägg sidan med Skreien på plåten med skinnsidan uppåt.

  • Baka fisken i ugnen på 150°C i cirka 20 min.

  • Skär tomater och paprika i grova bitar. Skiva schalottenlök, vitlök och chilifrukt tunt. Blanda alltsammans med olivolja och nymald svartpeppar. 

  • Ta ut Skreien ur ugnen och dra ner skinnet mot den tunna delen av fisken så kan du göra en vacker uppläggning (se bilden).

  • Lägg grönsakerna över fiskens skinnfria del och värm det i ugnen cirka 5 min. Höj ugnstemperaturen till 225°C och låt gå i ugnen ytterligare 5 min. 

  • Avsluta med att riva över basilika och nymald svartpeppar. Garnera med oliver.

  • Servera med en blandsallad och nyriven parmesanost.