OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Grillrökt lax med blomkålscreme Fotograf: Ingvar Eriksson

Har du en klotgrill är det lätt att grillröka laxen. Du lägger bara några enriskvistar direkt på glöden.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Dela upp laxen i 4 bitar. Salta laxen och låt den stå i minst 15 minuter.

  • Tänd grillen och låt den bli varm, lägg enris på glöden och lägg laxen på gallret. Lägg sedan på locket och låt laxen röka färdigt på eftervärmen i ca 15 min.

  • Skala och skiva gurka och äpplen i grova tärningar.

  • Blanda samman gurka, äpple, citronsaft, rivet citronskal och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd i grovhackad dill.

  • Skär blomkålen i tunna skivor och finhacka löken. Koka blomkålen och löken mjuk i vatten, tag upp och häll av vattnet.

  • Mixa blomkålen och löken slät tillsammans med crème fraîche i en blender.

Servera laxen på en bädd av blomkålscreme, vid sidan av gurksalladen.