OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Rökgrillad laxpastrami Fotograf: Ingvar Eriksson

Rökgrillad laxpastrami är trevligt och gott att bjuda på när man är många. Receptet är för 10 personer.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Skär laxen på längden i 3 lika tjocka bitar.

  • Blanda lika delar av kryddorna och salt. 

  • Rulla laxen i kryddblandningen. Låt ligga och dra i ca 30 min.

Sås

  • Skala och kärna ur gurkan, skär den i strimlor med osthyvel och salta den lätt. Låt droppa av i ett durkslag.

  • Häll yoghurten i en bunke, riv i limeskalen och pressa i saften. 

  • Riv sedan i ingefäran och hacka ner koriandern. 

  • Smaka av med salt och svartpeppar.

Grill

  • När du fått fin glöd i grillen, ta några tunna kvistar från t.ex. en enbuske och placera ovanpå glöden. 

  • När det börjar ryka rejält lägger du på laxen och grillar 2-3 minuter på varje sida. 

Enriset gör att du får en mild och härlig röksmak som går fint ihop med kryddorna. Vill man få en kraftigare röksmak kan man lägg enriset i vatten 1 timme innan grillning.

Ett alternativ till att grilla är att steka den hastigt i grillpanna. Man kan också tillaga rätten på rökt lax för att få en rökig smak.