OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Torskcarpaccio med fänkål och citron Fotograf: Ingvar Eriksson

Carpaccio är typiskt för det italienska köket. Den klassiska varianten görs på tunt skivad oxfilé men det går utmärkt att göra på torsk. Varför inte till julbordet?

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Förbered rätten genom att frysa in fisken i minst 2 dagar innan tillagning, då försvinner ev. bakterier. 

  • Ta ut fisken och låt tina i kylen.

  • Blanda ihop olivolja, flingsalt, saft från en citron, en krossad vitlöksklyfta och svartpeppar till en marinad och låt den stå och dra ett tag.

  • Skiva fänkålen jättetunt och skölj av ordentligt. 

  • Låt fänkålen ligga på en ren handduk och torka innan du lägger ut den på ett serveringsfat.

  • Skiva upp fisken medan den fortfarande är lite fryst, det blir lättare då. 

  • Lägg torskskivorna på fänkålen och ringla över marinaden. Garnera med färska örter.

  • Låt stå och dra ca 1 timme i kylen, men ta ut carpaccion lite innan servering så att den blir rumstempererad.

  • Servera på julbordet eller som förrätt på nyårsmiddagen.