OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Fisksoppa med räkor Fotograf: Eiliv Leren

Den här fisksoppan med torsk, lax, räkor, svamp, grönsaker görs på en béchamelsås. Det är lite pyssel, men resultat är värt det. Räkorna lägger du i när soppan är klar.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Gör i ordning béchamelsåsen och håll den varm.

  • Skölj och skala grönsakerna, strimla dem fint.

  • Skiva svampen.

  • Skålla tomaten och skär den i tärningar.

  • Dela fisken i tärningar.

  • Finhacka örterna.

  • Koka upp fiskbuljongen. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt det koka en minut. 

  • Tillsätt béchamelsåsen, koka upp och tillsätt fisken och tomaterna. 

  • Låt soppan koka försiktigt tills fisken är genomkokt.

  • Tillsätt räkor och örter och blanda försiktigt. Det ska inte koka.

  • Smaka av med salt, peppar och ev. lite citron och servera genast.

Béchamelsås

  • Smält smöret i en gryta, tillsätt vetemjöl.

  • Blanda försiktigt tills det blir en slät och tjock massa.

  • Värm mjölken.

  • Häll ner mjölken i grytan och rör om tills såsen får en jämn konsistens.

  • Låt såsen koka i 4-5 minuter under omrörning.

  • Smaka av med salt och vitpeppar.