OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Inlagd lax i tre smaker Fotograf: Jenny Grimsgård

Inlagd lax med apelsin och stjärnanis, äpple och kapris samt rödkål och stilton. Lite nytt och spännande på både julbordet, till påsk eller midsommar.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Lax

  • Skär ner laxen i små kuber (ca 2x2 cm) och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Baka i ugnen på 60 grader i 15 minuter.

  • Lägg sedan ut bitarna på tre fat (ett fat per marinad) och häll på marinaderna. Låt stå och dra i en timme innan servering.

Apelsin & stjärnanis 

  • Strimla apelsinskalet fint, tänk på att inte få med för mycket av det vita på skalet.

  • Pressa juicen ur apelsinen och blanda skal, juice, stjärnanis, socker, salt och peppar i en skål.

  • När sockret löst sig ordentligt häller du blandningen över laxbitarna. Täck med folie.

Äpple & kapris

  • Tvätta äpplet och skär i små bitar, blanda med kapris, citronjuice, olivolja, salt och peppar.

  • Låt marinaden stå och dra lite. Häll blandningen över laxen och täck med folie.

Rödkål & stilton

  • Blanda rödkål och majonnäs i en skål och låt kålen mjukna lite. 

  • Riv osten, landa i hälften av osten.

  • Lägg ut kålblandningen över laxen, strö över resten av osten och gräslöken. Täck med folie.