OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Stekt lax ”rare” med sesam och sommarris Fotograf: David Back

Ett recept skapat av Frida Ronge som till vardags jobbar som Head chef på Restaurang Vrå i Göteborg. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Stycka upp laxen i 4 bitar om 150 g per bit och stek den på hög värme med skinnsidan neråt. Salta och peppra. Stek endast laxen på skinnsidan. När den fått en ordentlig yta sänke värme och låt fisken vila i pannan. Det är bara gott om man inte steker igenom laxen utan lämnar en så kallad rå kärna i mitten.

Koka riset i 6 dl vatten smaksatt med salt. Finstrimla salladslöken. Blanda ihop äggen till en smet och stek det som äggröra och lägg sedan i en skål. Blanchera groddarna i 15 sekunder i kokande vatten. Låt dem svalna och blanda ihop med sesamfrön, limesaft och 1 msk soja. Skala och skär morötterna i tunna stavar. När riset är färdigt och fått vila ett slag blandar du ihop alla ingredienser och serverar med den halstrade laxen och sesamsåsen.

Picklad Schalottenlök i sushi su:

Värm risvinägern tillsammans med socker och salt, låt det svalna. Finhacka schalottenlöken och lägg den i sushi su i ca 1-2 timmar för bästa smak. Detta går att göra dagen innan. 

Sesamsås:

Blanda alla ingredienser förutan sesamfrön och sesamoljan i en kastrull och koka upp under omrörning. Blanda ihop maizena och vatten och red av såsen. När såsen är redd tillsätt sesamfrön och sesamolja.