OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Pepparrotsgravad lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava lax är lätt och du kan smaksätta den på många olika vis. Den här pepparrotsgravade laxen är supergod.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Receptet är beräknat för åtta personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.

  • Skölj laxen i kallt vatten. Torka av laxen med papper. 

  • Putsa laxen fri från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång eller pincett.

  • Blanda kryddblandningen.

  • Skala och riv pepparroten fint.

  • Plocka dillen och hacka vipporna fint. Blanda ner dill och pepparrot i kryddblandningen.

  • Gnid in kryddblandningen ordentligt på laxens köttsida och låt sedan laxen stå kvar i rumstemperatur i minst en timme.

  • Täck över och åt laxen stå kallt i kylskåpet, minst ett dygn.