OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Gravad norsk fjordörret med honung och akvavit Fotograf: Norwegian Seafood Council

Man brukar oftast grava lax, men varför inte testa att grava fjordörret nästa gång? Här smaksätts den med honung, akvavit och örter.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

  • Lägg fjordörret på en bricka eller fat med kanter med skinnsidan ner. Strö över salt och peppar. 

Örtblandning

  • Krossa korianderfrön, finhacka dillen och blanda med honung, akvavit och socker.

  • Fördela örtblandningen på filéerna.

  • Täck med plastfolie och låt stå några timmar i kylskåp. 

  • Vänd sedan fjordörret så att skinnsidan kommer uppåt och låt den marinera i kylskåp två dagar före servering.

Dressing

  • Vispa ihop senap och äggula och tillsätt oljan lite i taget till en tjock konsistens. Rör hela tiden.

  • Tillsätt crème fraiche, hackad kapris och dill och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera den gravade fjordörret i tunna skivor på små bitar vitt bröd, med dressing över.