OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Brännvinsgravad lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Vill du bjuda på något gott och ändå få tid att umgås med gäster? Då är gravad lax perfekt.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.

  • Skölj laxen i kallt vatten och torka av den med papper. Putsa sedan laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).

  • Bryt dillstjälkarna och krossa dem lite. Blanda kryddblandningen, grovhackad dill och tillsätt dillstjälkarna.

  • Gnid blandningen väl på laxens köttsida.

  • Avsluta med akvaviten och låt sedan laxen vila i rumstemperatur minst en timme.

  • Ställ laxen kylskåpskallt minst ett dygn.