OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Pulled lax med syrad rödlök Fotograf: Björn Terring

Pulled lax är enkelt att grilla och en given favorit med mycket grillsmak, oavsett antalet gäster runt bordet. Grilla med fördel en hel laxsida. Behåll skinnet på och grilla klart laxen med skinnsidan nedåt så bränner det inte fast. Servera med gräddfil, bröd, inlagd gurka och syrad rödlök. Eller varför inte i ett hamburgerbröd med barbecuesås, avokado och lök?

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Börja med att hacka ner koriandern, använd bara stjälkarna och spara bladen till garnering. Lägg stjälkar, soja, paprikapulver, spiskummin och hackad vitlök i en bunke och blanda. Lägg sedan laxen i en form och täck med marinaden. Låt stå i minst 1 timme för att laxen ska dra åt sig smakerna.

Skala och skiva löken tunt, salta och pressa över limejuicen. Blanda och låt stå och mjukna minst 1 timme, men helst över natten.

Skiva gurkan med en osthyvel och blanda med saltet i en bunke. Låt stå under press i ca 30 min. Krama sedan ur vätskan. Blanda ättika, vatten, socker och kryddorna till en lag och rör tills sockret löst sig. Lägg i gurkan och låt stå minst 1 timme innan servering.

Ta fram laxen och grilla den först på ovansidan så den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan nedåt i ca 10 min med locket på. Lägg upp på ett fat och dra sönder laxen med en gaffel. Garnera med koriander. Servera med tillbehören, sallad, gräddfil och bröd eller med ugnsrostad färskpotatis.