OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Örtbakad skreifilé med vitlöksgrillade tomater, frasiga parmachips och basilikaolja Fotograf: Norwegian Seafood Council

Många klassiska smaker ryms i den här goda enkla rätten, som får ett extra lyft med norsk skrei.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Börja med att lägga parmaskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 150 graders grillvärme i ca 15 min. Lägg fisken på ett ugnsfast fat tillsammans med tomaterna och ringla över lite olivolja, strö på lite flingsalt och några drag på svartpepparkvarnen. Dela vitlöksklyftorna och lägg runt om tomaterna tillsammans med några basilikablad på båden fisken och tomaterna. Baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Parmaskivorna kan få stå med några minuter längst ner i ugnen på den högre värmen. Ta ut dem och låt svalna på plåten efter fem minuter.

Häll olivolja i en skål och mixa med finhackad vitlök och basilikabladen med hjälp av en handmixer. Smaka av med lite salt. Servera den örtbakade fisken med de varma tomaterna och den salta, frasiga parmaskinkan. Avsluta med att ringla över basilikaoljan och lägga toppa med några fina basilikablad.