OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Senapsgravad lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Grava norsk lax är enkelt och det blir mycket godare om du gör det själv. Prova senapsgravad lax, det passar perfekt till jul, midsommar, påsk och fest.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.

  • Skölj laxen i kallt vatten och torka av med papper. Putsa därefter laxen fri från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).

  • Blanda allt till kryddblandningen. Gnid in blandningen på laxen. 

  • Låt laxen stå kvar framme tills blandningen börjat smälta, minst en timme. Ställ laxen sedan kallt minst ett dygn.