OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Saffransgravad lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Egen saffransgravad lax blir vackert och en garanterad succé på julbordet.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Recepten är beräknade för åtta personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé

  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.

  • Skölj laxfilén i kallt vatten och torka den väl.

  • Stöt saffran, vitpeppar, stjärnanisen och fänkålsfrön fint i en mortel.

  • Tillsätt socker och salt i kryddblandningen, blanda väl. 

  • Gnid in blandningen på laxens köttsida. Droppa Pernod över laxen.

  • Låt laxen vila i rumstemperatur tills blandningen börjat smälta, minst en timme.

  • Förvara laxen kylskåpskallt minst ett dygn.