OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Grönkålscappuccino med muskotgnocchi och laxspett Fotograf: Ingvar Eriksson

Här är ett tips för dig som vill förnya julbordet. Vill du göra det enklare för dig i julstöket, köper du förstås färdig gnocchi.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

LAXSPETT

  • Skär laxen i kuber och trä på spett.
  • Mortla stjärnanis och blanda med olja. Pensla blandningen på laxen. Salta och peppra. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Stek spetten i stekpanna i ca 1/2 min på vardera sida strax före serveringen. 

GRÖNKÅLSCAPPUCCINO

  • Skär grönkålen grovt.
  • Hacka schalottenlök och vitlök.
  • Smält smör i en gryta, fräs kålen och löken. Krydda med muskot.
  • Tillsätt vinet och låt koka på svag värme i några minuter. 
  • Häll på fiskbuljongen och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. 
  • Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  • Mixa grönkålsblandningen helt slät. Smaka av med salt, peppar och limesaft. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Värm upp mjölken och mixa till cappuccinoskum. 
  • Toppa grönkålsblandningen med skummet vid serveringen. 

MUSKOTGNOCCHI

  • Skala och koka potatisen. Pressa den i potatispress.
  • Rör ihop potatisen med ägg, vetemjöl och 2-3 tsk malen muskot till en smet. 
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Rulla till 1 cm tjocka rullar på mjölat bakbord. Skär rullen i 1/2 cm bitar och tryck till dem med en gaffel. Så här långt kan rätten förberedas.
  • Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i 5 minuter. 

Servera grönkålscappuccinon i en kopp med muskotgnocchin. Lägg laxspettet ovanpå koppen. Förenkling: Köp färdig gnocchi.