OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Pekanstekt fjordörret med apelsin- och rosmarinsås Fotograf: Aina Hole

Fjordörret, med en krispigt lager av söta pecannötter, serveras med en fräsch sås av apelsin och rosmarin. Detta recept har mycket smak som du kommer att njuta av i varenda tugga.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär fjordörret i serveringsbitar och strö över salt och peppar.
  • Kör pecannötter och hälften av mjölet i en matberedare och lägg blandningen på en tallrik.
  • Lägg resten av mjölet på en annan tallrik, och vispa äggvita i en skål.
  • Doppa ena sidan av fjordörret i mjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen.
  • Smält smöret i en stekpanna och låt det få en gyllene färg.
  • Lägg fjordörret i pannan med pekansidan nedåt, och stek tills pekannötterna är gyllenbruna och krispiga.
  • Vänd och stek på andra sidan tills den är knappt genomstekt, ca 1 minut.

Sås

  • Gör juice av apelsin och citron, och finhacka schalottenlök.
  • Låt apelsinjuice, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, parley och timjan koka i en gryta försiktigt i ca 10 minuter.
  • Lägg i rosmarin och koka tills det är ungefär en tredjedel vätska kvar.
  • Sila såsen i en ren gryta, tillsätt grädden och koka upp.
  • Sänk värmen och rör i smöret bit för bit, såsen ska inte koka när du gör detta.
  • Smaka av med salt och peppar.

Sallad

  • Riv morot och skär sallad.
  • Finhacka gräslök och blanda med moroten och salladen.

Serverea fjordörret med sås och sallad. Du kan också garnera med lite gräslök och hela pekannötter.