OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Sotgrillad lax med rostad vitlöks-créme fraîche Fotograf: Eva Hildén Smith

Vill du imponera lite extra vid grillen så bjud på den här grillsotade laxen. Det är inte svårt, het grill och gallret nära glöden. Vitlökssåsen och fräscha grillade grönsaker blir supergott till laxen.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Tänd grillen och låt den bli riktigt het.
  • Blanda alla torra kryddor i en bunke.
  • Stycka laxen i fyra portionsbitar.
  • Doppa köttsidorna på laxen i kryddblandningen.
  • Grilla laxen på alla sidor nära glöden så att de torra kryddorna blir sotade.
  • Servera med grillade grönsaker och rostad vitlöks-créme fraîche.

Rostad vitlöks-créme fraîche

  • Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Skala vitlöksklyftorna och baka i ugnen tills de är gyllenbruna.
  • Finhacka den rostade vitlöken och rör ner créme fraîche.
  • Grovhacka timjan och salladslöken och blanda ner i såsen.
  • Smaka av med cayennepeppar och salt, och eventuellt lite citronsaft.