OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Tandoori på norsk lax med raita och naanbröd Fotograf: Eva Hildén Smith

Norsk lax kan du krydda på hur många sätt som helst. Är du sugen på indiska smaker? Prova tandoorikryddning, raita och hembakat naanbröd.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Stycka laxen i fyra bitar.
  • Hacka ingefära och vitlök fint, blanda ihop med yoghurten.
  • Marinera laxen i yoghurtblandningen i minst 3 timmar. 
  • Ta upp laxen ur marinaden och torka av med hushållspapper.
  • Grilla laxen 3 minuter på varje sida.

Naanbröd

  • Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke.
  • Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja och honung.
  • Knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar.
  • Knåda varje bit någon minut och rulla ihop till en bulle.
  • Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka rundlar med ca 15 cm i diameter.
  • Grilla bröden på grillgaller i 3-4 minuter på varje sida.

Raita

  • Hacka mynta och vitlöksklyfta, riv sen gurkan.
  • Blanda samtliga ingredienser till en sås.
  • Smaka av med salt och peppar.