OBS. Du använder en utdaterad webbläsare. För en optimal upplevelse rekommenderar vi att du uppdaterar din webbläsare. Klicka här för att hämta en »
Curry- och sesamgrillad norsk lax Fotograf: Fabian Björnstjerna

Det är ingen konst att grilla lax. Prova den här kryddiga norska laxen nästa gång du tänder grillen.

Mängden ingredienser har ändrats. Tänk på att:

  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Dela laxen i två lika delar.
  • Mixa samman peppar, salt och socker. 
  • Gnid in laxen med blandningen ca 1 timme innan grillning.
  • Mal koriandern och ingefäran. Riv sedan citrongrässtjälken fint. Blanda därefter dessa tillsammans med farinsocker, gurkmeja, gul curry och de svarta sesamfröna, för att få till kryddblandningen.
  • Torka laxen torr. Gnid in med curryblandningen. Grilla ca 2 minuter på köttsidan, vänd laxen och grilla klart på skinnsidan. (Det gör inte så mycket om laxskinnet blir lite bränt, det är inget man behöver äta upp.)
  • Skala och kärna ut både gurkan, använd bara halva, och mangon. Dela sedan dessa, och plommontomaterna, i bitar.
  • Finhacka den gröna chilin och ca hälften av koriandern.
  • Blanda de delade bitarna med koriandern och chilin tillsammans med saft från limen, olivolja och vatten. Smaka av med salt.